Hoppa till sidans innehåll

Trygga träningar


Att prata med de aktiva om trygga träningar

En av de mest förbyggande åtgärder man kan göra för att skapa trygg idrott är att försäkra sig om att barnen i föreningen också känner till föreningens riktlinjer och sina rättigheter. Därför är det viktigt att du som är ledare pratar med barnen om trygga träningar. Berätta för barnen och lyssna också på hur de uppfattar att det fungerar i vår förening. Ställ öppna frågor och för dialog. Ni kan t ex ta upp en punkt ur riktlinjerna per träning. Under ett år ska ni ha berört alla punkter ur riktlinjerna nedan. Här får du som ledare tips om hur du kan prata med barnen om de olika punkterna i våra riktlinjer.

Alla barn och ledare är lika mycket värda och ska behandlas med respekt. Ingen får diskrimineras.

I praktiken innebär det av både ledare, barn och föräldrar i föreningen och att vi inte gör skillnad på barn oavsett vem de är. Vi ska behandla dem på samma sätt och fördelar resurser likvärdigt oavsett vem barnet är.

Berätta för barnen: Det spelar ingen roll hur du ser ut och var du kommer ifrån, om du har snopp eller snippa, en funktionsvariation, om du utövar någon religion, om du är straight eller gay, fattig eller rik – idrott är lika mycket till för alla!

Om du hamnar i en svår situation, kom ihåg att din förening ska sätta barnets bästa först. Din förening måste se till att alla resurser, alltså allt från utrustningen ni kan låna till hur mycket tid ni kan vara i lokalerna, fördelas på ett bra sätt mellan alla aktiva.

Alla barn har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.

Det betyder att vi inte tvingar någon att träna eller tävla om de inte vill eller kan och omvänt, vi låter alla vara med oavsett hur bra de är på friidrott.

Berätta för barnen: Att träna och utvecklas på dina villkor betyder egentligen att träningen alltid ska känns bra i magen och vara schysst och rättvis för alla. Även om du till exempel inte är lika duktig som någon annan har du rätt att vara med ändå. Och om du har ont någonstans eller är sjuk, så har ingen rätt att tvinga dig att delta. Det viktigaste är att du mår bra! Din idrottsförening och din tränare ska alltid se till ditt bästa. Om din tränare eller någon i din grupp eller ditt lag får dig att må dåligt, måste föreningen göra vad de kan för att hjälpa dig.

Alla barn har rätt till stöttande vuxna.

Det innebär att vi beter oss schysst och vi säger till ledare, föräldrar och även andra barn som inte beter sig schysst.

Berätta för barnen: Vuxna måste bete sig schysst mot barn. Din tränares/ledares allra viktigaste jobb är faktiskt att se till att du känner dig trygg, sedd och har roligt. Även dina föräldrar måste bete sig schysst. När en förälder får dig att känna dig dålig, värdelös eller oälskad om du inte presterar tillräckligt väl är det INTE okej. Enkelt uttryckt måste vuxna prata och agera på ett sätt som känns schysst – både före, under och efter träningar/tävlingar. Din förening och din tränare ska alltid se till ditt bästa. Om din tränare eller andra vuxna får dig att må dåligt, måste föreningen göra vad de kan för att hjälpa dig.

Inget barn ska utsättas för mobbing, våld eller övergrepp.

Det innebär att vi som vuxna ska förebygga och agera vid mobbing, våld och övergrepp. Förebygga handlar om saker som att lämna in utdrag ur belastningsregistret till ordförande och kassör (se riktlinjerna) och att alltid vara minst två vuxna på träningar och andra aktiviteter med barn (se riktlinjerna), samt att informera barn om deras rättigheter och föreningens riktlinjer. Att agera innebär t ex att rapportera när vi misstänker mobbing, våld och övergrepp samt att säga till och ”gå emellan” när vi upptäcker att något sådant sker.

Berätta för barnen: Du har alltid rätt att säga nej eller stopp när det inte känns bra för dig! Även om det ”bara” är någon som vill kramas eller är vänskaplig. Det är bara du som bestämmer över din kropp. Det som inte känns okej för dig är inte okej. Lita på din magkänsla – känns det inte rätt så är det inte rätt. Ingen får ta på dig på ett sätt som inte känns bra. Våga säga ifrån, eller berätta för en vuxen du litar på, om något händer som inte känns bra.

Våld kan till exempel vara slag, sparkar, knuffar, att bitas, nypas eller dra i armar, hår eller öron. Men våldsamt beteende kan även vara att skrika, håna och trakassera någon. Det viktigaste att komma ihåg är att ingen, vare sig det är en vuxen eller en jämnårig, medvetet får göra någon annan illa. Det spelar ingen roll vad någon annan har sagt eller gjort – det är aldrig okej att svara med våld. Det är alltid den som begår våld som gör fel. Säg ifrån direkt om du tycker att någon går över gränsen eller tala om det direkt för en tränare eller någon annan vuxen om ingen såg vad som hände.

Mobbning är när någon försöker trycka ner dig, frysa ut dig eller få dig att må dåligt. Det finns många olika sorters mobbning. Verbal mobbning är till exempel elaka ord, skvaller, rykten, lögner och överdrifter eller hot om våld. Psykisk mobbning kan till exempel vara när någon fryser ut eller ignorerar dig, eller håller på med elaka miner, gester, suckar och blickar. Fysisk mobbning är exempelvis knuffar, slag eller tafsningar. Men det kan också vara någon som förstör dina saker, saboterar eller förföljer dig. Mobbning händer inte bara före, under eller efter träning. Den händer lika ofta online. Inget barn ska behöva känna sig kränkt, trakasserad eller mobbad. Idrottsrörelsen har nolltolerans mot mobbning, så säg till – din förening ska göra allt de kan för att hjälpa dig.

Alla barn har rätt att känna sig delaktiga i vår förening.

Det innebär att vi lyssnar på barnens tankar och åsikter och försöker ta hänsyn till det i våra beslut.

Berätta för barnen: Att få känna sig delaktig betyder att du som barn har rätt att vara med och tycka till om vad din förening gör, och hur de gör det. Du har också rätt att få information om vad som händer och planeras för i din förening, med din grupp och om såna saker som rör just dig som idrottare. Alla barn har rätt vara delaktiga! Oavsett ålder och kön, vem du är eller var du kommer ifrån. Alla barn har rätt att bli lyssnade på, det gäller även i vår förening. Därför ska de vuxna lyssna på dina åsikter innan de bestämmer något som rör dig. Men, kom ihåg att även fast du alltid har rätt att bli lyssnad på, så betyder det inte alltid att resultatet blir som du vill. De som bestämmer har ett ansvar att göra så att det blir så bra som möjligt för alla, inte att göra exakt som alla vill. Som medlem i en idrottsförening har du både rättigheter och skyldigheter. Du har rätt att vara med och påverka och bli lyssnad på, men du måste fortfarande följa de regler som föreningen sätter upp.

Uppdaterad: 14 NOV 2019 21:17 Skribent: Styrelsen
E-post: Adressen Gömd

SocialaMedier

 

Postadress:
Mälarhöjdens IK Friidrottsförening - Friidrott
c/o Mats Lindroos, Gamla Södertäljevägen 136 a
14170 Segeltorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: friidrott@malarhojde...

Se all info