Hoppa till sidans innehåll
Det är roligt att tävla!

Tävling - En viktig del av verksamheten


Att vara med på tävlingar är en höjdpunkt för många som tränar friidrott, men kanske av olika anledningar. Många barn och ungdomar uppskattar själva tävlingsmomentet, kampen, konkurrensen och spänningen. Andra gillar att mäta sina egna resultat och jämföra med vad man presterat tidigare. En del kanske deltar främst för att umgås med sina lagkamrater och träffa nya kompisar från andra klubbar.

  • Tävlandet är en viktig del av verksamheten redan från start.
  • Alla barn bör få testa många grenar, både på tävling och på träning. Och särskilt de grenar som de tycker mycket om.
  • Tävlandet gör det enkelt att mäta sina egna resultat, jämföra mot sig själv och se konkreta bevis på sin egen utveckling.
  • Uppmärksamma barnen och ungdomarna när de lär sig något nytt och var där och stötta till nya försök när de misslyckas.
  • Mälarhöjdens policy är att alla ska tävla. Träningen är ju i grund en förberedelse för tävlingar.
  • Vi strävar efter att skapa en sammanhållning i träningsgruppen som gör att alla vill vara med i tävlingarna, inte bara de tidigt utvecklade eller prestationsinriktade

Så tävlar du

Friidrottstävlandet kan delas in i tre olika typer:

Arena- och inomhustävlingar

Utomhus på sommaren och inomhus på vintern. Individuellt tävlande på olika löpdistanser, hopp och kastgrenar. Till vissa arenatävlingar som klubben föreslår anmäler du dej till tävlingsansvarig i din grupp. Till övriga arena- och inomhustävlingar anmäler du dig själv. Prata med kompisarna i din träningsgrupp, säkert är det några som tänkt åka på den tävling du funderar på. 

Lagtävlingar

Du ingår i ett lag som tävlar för Mälarhöjdens IK friidrott. Kan vara som stafett eller lagtävlande i olika grenar. Till lagtävlingar sköter tränarna uttagning/anmälan och lagledning under tävlingarna

Stadslopp/Terränglopp

Individuellt tävlande på en längre distans. Till stadslopp/terränglopp anmäler du dig själv, betalar anmälningsavgiften själv och genomför tävlingen själv eller med hjälp av en förälder. Klubben har oftast inga möjligheter att hjälpa till utan vi föreslår att de föräldrar som har barn som tävlar hjälps åt att transportera barnen och är med som stöd under tävling.

Tips för dej som ska tävla

Åldersklasser

Allt tävlande för barn och ungdom sker i åldersklasser.
P = pojkar, F = flickor. P8 betyder att det är en pojke som fyller åtta år under innevarande år. Ibland slår man ihop åldersklasserna två och två. T.ex. kan en tävling gälla klasserna P8, P10 och P12. Den som är P9 får tävla i klassen P10 och tävla mot de som är ett år äldre. Observera att för inomhustävlingar på hösten tävlar man i den klass man kommer tillhöra under kommande sommarsäsong. Dvs en flicka som fyller eller har fyllt tio år under innevarande år tävlar i F11-klass.

Välja tävlingar

Vi listar alla aktuella arena- och inomhustävlingar på vår webbsida. Klicka här. Tävlingsprogram går också att hitta hos:
Svenska Friidrottsförbundet, www.friidrott.se
Stockholms Friidrottsförbund, www.friidrott.stockholm.se
Program finns ofta också i ställen i Sätrahallen. Din ledare kan också ge dig tips om vilka tävlingar som finns för dig.

Anmälan till tävling

Anmälan sker oftast via webbformulär eller mail till klubben som arrangerar tävlingen. Skriv i anmälan namn, ålder, född år, klubb, tävlingsklass och grenar.

T.ex. Kalle Kråka, född 2012, Mälarhöjdens IK, P8, 60m, kula, längd.
Anmälningsavgiften faktureras till Mälarhöjdens IK efter tävlingen. I samband med anmälan betalar man därför in startavgiften till Mälarhöjdens IK bankgiro: BG 375-2045 Ange: Barnets namn, ålder, grenar, och tävlingens namn.

Vid vissa arenatävlingar lämnas anmälan och startavgift till träningsgruppen som anmäler gemensamt. Tävling inom egna arrangemang (ex Sätraspelen) betalas av klubben. Klubben står även för anmälningsavgifter på samtliga DM- och SM-tävlingar samt alla stafetter.

Tidsprogram

Cirka en vecka innan tävlingen så brukar tidsprogrammet komma ut. Där kan du se när just dina grenar startar. Tidsprogrammet finns normalt på arrangörens hemsida.

Tävlings-PM

I tävlings-PM hittar man mycket viktig information som rör tävlingen och tävlingsarrangemanget. Tävlings-PM återfinns vanligtvis på tävlingens hemsida och brukar vara klart minst en vecka innan tävlingsdagen. Ta för vana att alltid läsa tävlings-PM innan ni åker till tävlingen.

Tävlingsdagen

När man kommer till tävlingsbanan så måste man kvittera ut sin nummerlapp och pricka av sig i varje gren man deltar. Ofta gäller att avprickning sker senast en timme innan grenstart. Avprickningslistor sitter uppsatta och du kollar att alla uppgifter är korrekta och sedan kvitterar du med din signatur. Se sedan till att du är ordentligt uppvärmd och på plats i rätt tid inför starten. Inför varje gren görs ofta ett upprop ca 10-15 minuter före start vid platsen där grenen ska utföras.

Tävlingsutrustning

Till tävling bör du ha en lätt och smidig klädsel, klubbdressen med kortbyxor och t-shirt eller linne. Du bör även ha klubbens träningsoverall att ta på mellan grenarna för att inte frysa. Spikskor är inte nödvändigt men med lätta spikskor på fötterna så får man bättre fäste och springer snabbare. På våta banor utomhus kan det bli rätt halt med vanliga löparskor. Spikskor finns i många olika utföranden för hopp, sprint, kast och långlöpning. För barn och ungdom finns universalskor som kan användas i många grenar.

Uppdaterad: 20 APR 2019 22:44 Skribent: Fredrik Wikfeldt

SocialaMedier

 

Postadress:
Mälarhöjdens IK Friidrottsförening - Friidrott
c/o Mats Lindroos, Gamla Södertäljevägen 136 a
14170 Segeltorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: friidrott@malarhojde...

Se all info